fbpx

Puntes Rebels 2020 – Històries personals de dones des d’una altra prespectiva

Una punta pot ser l’extrem agut d’alguna cosa, el principi o el final. Però una punta també pot ser quelcom que sobresurt, que destaca, que punxa, que es clava. Les nostres PUNTES REBELS del calendari volen destacar, volen clavar-se i rebel·lar-se contra l’ordre establert. Les nostres puntes són les puntes de l’iceberg que amaguen secrets sota l’aigua i que volen explicar-los. Les nostres són puntes de diamants que volen tallar amb les ferides del passat per donar llum a històries personals de moltes dones des d’una altra perspectiva. Un any més, tallem les puntes rebels per sanar la invisibilització d’aquestes històries de dones i donar pas a les següents.

L’any 2016, la Judit i la Laia, dins del projecte La Monda Lironda, vam crear el Calendari de la Dona del 2016 per a la Regidoria de Drets Civils i Ciutadania de l’Ajuntament de Sabadell. L’any següent, moltes persones ens van preguntar si el tornaríem a dissenyar i, per demanda popular, ens vam atrevir i vam decidir crear el nostre propi calendari convidant dones properes a les nostres vides a participar-hi.

L’any 2017, quan va començar la producció de l’edició del calendari 2019, vam crear un grup de treball amb elles durant el qual vam prendre les primeres decisions (nivell d’implicació personal, objectius, forma de treballar, etc.) i vam formular una premissa per al triatge:

Dones que hagin influenciat les nostres vides en algun moment aportant alguna cosa a la societat en un camp que històricament ha estat dels homes”.

Més tard, cadascuna de les participants va triar una de les seves dones influents i, en tot moment, van ser part activa del procés: van fer recerca de les biografies i les imatges i van escriure les raons per les quals havien triat aquelles dones. I finalment, i ho diem amb molta il·lusió, aquestes dones han fet de models per recrear les imatges de les seves referents!

En aquesta segona edició, 12 noves dones participants s’han sumat al projecte i les 12 dones de l’edició anterior s’han volgut quedar a l’equip de treball! Comptem amb més de 40 persones voluntàries i des de la productora Filigrana Produccions estem molt orgulloses de la feina que han fet i de l’esperit i l’impuls que han aportat al projecte!

Què trobareu en aquest calendari?

En aquest calendari trobareu que les participants són presents en cada una de les pàgines aportant el seu granet de sorra: des de la tria de la dona a representar, la documentació d’informació, fins al disseny, la maquetació, les correccions, les fotografies i les dates assenyalades.

Cadascuna de les pàgines presenta una reedició d’una imatge, escollida per cada una de les participants, i un text en el qual comparteix el perquè d’aquesta elecció, d’aquesta història i d’aquesta dona.

Característiques bàsiques i objectius

PUNTES REBELS és un projecte activista i polític curat des dels feminismes, la diversitat, l’interseccionalitat, el cooperativisme, el voluntariat, l’art, la creativitat, la cultura, l’acompanyament i la solidaritat.

9

Des dels FEMINISMES perquè té la funció de visibilitzar i donar veu a les dones com a protagonistes i també com a narradores, des de perspectives no tan conegudes o que no han estat tan escoltades fins ara. Des dels feminismes en plural perquè ens allunyem de la mirada única de la dona blanca en lluita.

9

Des de la DIVERSITAT i la INTERSECCIONALITAT perquè posem la mirada en la diversitat d’origen, de classe, funcional, sexual i de gènere, intentant ser inclusives, en la mesura del possible, en cada edició del calendari. Perquè ens ajuda a entendre les desigualtats i les situacions injustes de les quals parteix cada individu.

9

Des del COOPERATIVISME i el VOLUNTARIAT perquè generem contingut de forma cooperativa, consensuant cada pas i creant des de l’inici fins al final de forma conjunta i perquè moltíssimes persones han aportat part del seu temps per fer realitat aquest projecte.

9

Des de l’ART, la CREATIVITAT i la CULTURA perquè pretén promoure el pensament crític i difondre contingut des de la teoria però també des de les emocions, i transmetent d’una manera creativa amb intenció de canviar la percepció de la cultura ja establerta.

9

Des de l’ACOMPANYAMENT perquè hem partit dels interessos de cada participant acompanyant el grup en el procés des de l’inici fins al final: en la tria de la dona a representar, en la documentació i justificació de les raons de la tria, en la recerca de la fotografia, en la producció, en la tria de dies a destacar, etc.

9

Des de la SOLIDARITAT perquè una part dels beneficis de la seva venda aniran destinats al projecte “Portadores: la feminització de la pobresa a la Frontera Sud”, implicant-nos també en l’acompanyament del procés de visibilització del projecte.